Spotřební koš je základním kritériem posuzování pestrosti stravy ve školních jídelnách. Určuje žádoucí průměrnou měsíční spotřebu vybraných druhů potravin na strávníka za den, která vychází z doporučených výživových dávek v ČR. Je legislativní normou, jídelny ho musí dodržovat. Zda školní jídelna dodržuje naplňování spotřebního koše kontroluje ČŠI a KHS. Personál školní jídelny je pravidelně proškolován o směrech ve zdravé výživě. Zdravým stravováním předškolních dětí přispíváme k dobrému fyzickému i duševnímu vývoji našich dětí. Ve spotřebním koši se sleduje 10 základních skupin potravin, které zajišťují přísun potřebných živin podle výživových doporučení a tím i zdravou, pestrou a vyváženou stravu.
Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění, rozděluje spotřební koš pro kategorie strávníků podle věku dětí:
1. kategorie 3-6 let
2. kategorie 7-10 let
3. kategorie 11-14 let
4. kategorie 15-18 let
Přehled sledovaných potravin a jejich tolerance plnění dle vyhlášky:
| Maso | 75-100 % |
| Ryby | 75-100 % |
| Mléko | 75-100 % |
| Mléčné výrobky | 75-100 % |
| Tuky volné | méně než 100 % |
| Cukr volný | méně než 100 % |
| Zelenina | 75-100 % |
| Ovoce | 75-100 % |
| Brambory | 75-100 % |
| Luštěniny | 75-100 % |
Výpočet spotřebního koše se provádí každý měsíc a dokumentuje se, jak se tato doporučení plní. Odborníci na zdravou výživu zdůrazňují, že je žádoucí snižovat spotřebu tuků a cukrů a naopak zvyšovat spotřebu ryb, zeleniny, ovoce a luštěnin. Maso by mělo zůstávat na spodní hranici tolerance. V rámci zkvalitnění plnění spotřebního koše je dětem denně podáváno čerstvé ovoce nebo mísa se syrovou zeleninou. Stravování dítěte v MŠ – přesnídávka, oběd a svačina, pokryje 60 % doporučené denní dávky potravin. Nemohou tak být zabezpečeny všechny potřebné živiny v rámci celého dne v optimálním množství. Na celkový stav výživy dětí má stále rozhodující vliv domácí stravování.